Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Подземна експлозия на ядрен полигон на САЩ

САЩ извършиха подземна експлозия на полигон за ядрени опити в Невада, точно след като руските депутати одобриха оттеглянето от международния договор, който забранява всички ядрени опити и който САЩ отказаха да ратифицират.

Експериментът в обекта за национална сигурност в Невада (NNSS) в сряда включваше „химически високоексплозивни вещества и радиоиндикатори“, се казва в изявление на Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката на САЩ (NNSA).

„Тези експерименти задълбочават усилията ни за разработване на нови технологии в подкрепа на целите на САЩ за неразпространение на ядреното оръжие“, заяви Кори Хиндерщайн, заместник-администратор на NNSA за неразпространение на ядрени оръжия в отбраната. – „Те ще помогнат за намаляване на глобалните ядрени заплахи чрез подобряване на откриването на подземни ядрени експлозивни тестове“.

Няколко американски лаборатории събраха данни, използвайки различни видове сензори, които ще „помогнат за валидирането на нови прогнозни модели на експлозия и алгоритми за откриване“, се добавя в прессъобщението.

Американският експеримент се проведе само часове, след като руската Държавна дума прие законопроект за оттегляне на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (CTBT) от 1996 г. Този ход според Москва има за цел да постигне паритет със САЩ, които не ратифицираха международното споразумение.

Михаил Улянов, руският пратеник в ООН във Виена, коментира, че въпреки това Русия ще продължи поддържа неофициален мораториум върху ядрените тестове, след като бъде финализирано оттеглянето от CTBT, освен ако не бъде принудена да направи обратното.

„Никога не казвай никога. Тестовете могат да бъдат възобновени при определени обстоятелства. Смятам, че подобно развитие би било негативно за съвременния свят, за поддържането на стабилността“, каза той в интервю за руски медии. – „Имаме достатъчно турбуленции в международните отношения и не бихме искали да се добави друг мощен фактор“.

Руският президент Владимир Путин заяви, че ако САЩ възобновят ядрените опити, което според него може да се направи като част от модернизацията на арсенала им, Москва ще последва примера. Нито една от двете държави не е провеждала ядрени опити от началото на 1990-те години на миналия век. Последният тест на Москва беше през 1990 г. преди разпадането на СССР.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.