Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Прокуратурата обвини бившия премиер и здравни министри на Румъния заради ваксините срещу Ковид

Бивши държавни служители на Румъния отиват на съд заради закупуването на ненужно количество ваксини срещу Ковид. Прокуратурата обвини бившия премиер Флорин Кицу и бившите министри на здравеопазването Влад Войкулеску и Йоана Михаила, че са договорили повече дози ваксина срещу Ковид-19, отколкото е необходимо през януари-май 2021 г., причинявайки щети на държавния бюджет.

Румънската дирекция за борба с корупцията (DNA) официално започна наказателното разследване срещу Кицу по-рано тази седмица, а в петък, 8 декември, също официално обвини Войкулеску в злоупотреба със служебно положение.

Според прокуратурата на 10 и 18 март 2021 г. Влад Войкулеску, като министър на здравеопазването, „в нарушение на законовите разпоредби и без никакви документи/анализи, удостоверяващи необходимостта от покупката“, е сключил сделка и е наредил плащане за допълнителна покупка на повече от 14,4 милиона дози ваксини на Pfizer и Moderna. Обвинението е, че той е договорил допълнителните дози, въпреки че е знаел, че 10,7 милиона души отговарят на условията за ваксинация, а дозите ваксина, договорени преди 1 януари 2021 г. (37 588 366 дози), биха били достатъчни за ваксиниране на повече от 23 милиона души.

Освен това Влад Войкулеску е изготвил меморандум, който бившият премиер Флорин Кицу е одобрил на 19 април 2021 г., за закупуване на допълнителни 4 260 269 дози от ваксината на Pfizer.  Влад Войкулеку, подобно на другите заподозрени по случая, многократно е отричал каквото и да е нарушение. Преди да отиде в централата на Дирекцията за борба с корупцията (DNA) на 8 декември, той каза пред репортери, че Флорин Кицу винаги се е консултирал с президента Клаус Йоханис по въпроси, свързани със закупуването на ваксини срещу Ковид-19.

„Не само, че не съм подписал съответните договори, но когато те взеха решенията да ги подпишат и съобщиха решението на Европейската комисия, която продължи поръчката, те дори не ме уведомиха“, каза той, цитиран от News.ro.

Флорин Кицу беше министър-председател почти година, от декември 2020 г. до ноември 2021 г., а в момента е депутат. Влад Войкулеску беше министър на здравеопазването между декември 2020 г. и април 2021 г., наследен от Йоана Михаила, която ръководеше министерството до септември 2021 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.