Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Прокуратурата проверява защо Асен Василев с адресна регистраци в САЩ не е допуснат да гласува в Хасково

Прокуратурата е образувала проверка защо финансовият министър Асен Василев не е допуснат да гласува в Хасково на първия тур на изборите, съобщи на брифинг председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Добромир Якимов, предаде БТА. Тогава комисията в 28-ма секция в Хасково отказа на Василев да упражни правото си на глас заради липса на уседналост.

„Бях много учуден миналия петък, когато ми се обадиха да даваме обяснения. Защо от нас искат да обясняваме защо сме спазили закона“, попита Якимов. На въпроса ми на какво основание е образувана тази преписка, инспекторът от полицията ми отговори, че тя е образувана с прокурорско постановление, поясни Якимов.

Не знам какво точно се разследва, в случая дори няма изборно нарушение, а още по-малко данни за престъпление. Изискаха доста документи, разбрахме се на 7 ноември да предоставим всичко. Написал съм мотивирано обяснение до прокуратурата, допълни Якимов. Той припомни, че писмото от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което визира дебат за обсъждане на пропуски в законодателството именно в посока пречки за упражняването на глас, е изтеглено. Централната избирателна комисия освен това указа стриктно да спазваме правилата по отношение на уседналостта, отбеляза Якимов.

На въпрос дали евентуално министър Василев ще може да гласува на втория тур Якимов отговори, че няма данни ситуацията да се е променила от първия тур.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.