Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Путин изпрати фрегата с хиперзвукови ракети „Циркон“ в Атлантическия океан

Руският президент Владимир Путин нареди военен кораб, въоръжен с нови хиперзвукови крилати ракети „Циркон“, да бъде изпратен на мисия в Атлантическия и Индийския океан. Анализатори коментираха, че публичното оповестяване на мисията може да се приеме като послание на Путин към Запада срещу възможна ескалация в Украйна.

Разполагането на фрегатата изглежда има за цел да окаже максимално възможно обществено въздействие, като се има предвид, че съобщението беше направено от самия Путин в телевизионен конферентен разговор с министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Заедно с Шойгу Путин се обърна към Игор Крохмал, командир на фрегатата, която носи името „Адмирал Горшков“ – и му напомни, че „корабът, докато е на мисия, е въоръжен с хиперзвукови оръжия“.

„Този път корабът е оборудван с най-новата хиперзвукова ракетна система „Циркон“, която няма аналози“, каза Путин.

Очаква се корабът да навлезе и в Средиземно море в някакъв момент, докато е на атлантическата си мисия, въпреки че графикът на пътуването остава неясен.

„Този кораб, въоръжен с „Циркон“, е способен да нанесе точни и мощни удари срещу врага в морето и на сушата“, отговори Шойгу на Путин. Той добави, че ракетата „Циркон“ е способна да избегне всяка система за противовъздушна отбрана в света поради способността си да лети с 9 пъти по-голяма скорост от тази на звука.

Британският вестник  Telegraph съобщи, че корабът, въоръжен със хиперзвукови крилати ракети, е преминал покрай Великобритания и е продължил мисията си в Атлантическия океан на път за Индийския океан и Средиземно море“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.