Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Путин изпрати фрегата с хиперзвукови ракети „Циркон“ в Атлантическия океан

Руският президент Владимир Путин нареди военен кораб, въоръжен с нови хиперзвукови крилати ракети „Циркон“, да бъде изпратен на мисия в Атлантическия и Индийския океан. Анализатори коментираха, че публичното оповестяване на мисията може да се приеме като послание на Путин към Запада срещу възможна ескалация в Украйна.

Разполагането на фрегатата изглежда има за цел да окаже максимално възможно обществено въздействие, като се има предвид, че съобщението беше направено от самия Путин в телевизионен конферентен разговор с министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Заедно с Шойгу Путин се обърна към Игор Крохмал, командир на фрегатата, която носи името „Адмирал Горшков“ – и му напомни, че „корабът, докато е на мисия, е въоръжен с хиперзвукови оръжия“.

„Този път корабът е оборудван с най-новата хиперзвукова ракетна система „Циркон“, която няма аналози“, каза Путин.

Очаква се корабът да навлезе и в Средиземно море в някакъв момент, докато е на атлантическата си мисия, въпреки че графикът на пътуването остава неясен.

„Този кораб, въоръжен с „Циркон“, е способен да нанесе точни и мощни удари срещу врага в морето и на сушата“, отговори Шойгу на Путин. Той добави, че ракетата „Циркон“ е способна да избегне всяка система за противовъздушна отбрана в света поради способността си да лети с 9 пъти по-голяма скорост от тази на звука.

Британският вестник  Telegraph съобщи, че корабът, въоръжен със хиперзвукови крилати ракети, е преминал покрай Великобритания и е продължил мисията си в Атлантическия океан на път за Индийския океан и Средиземно море“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.