Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кой в България получи $47,7 милиона от САЩ за „противодействие на руското влияние“

Държавният департамент на САЩ е похарчил над 1 милиард долара (1 021 251 330 долара) за финансиране на НПО-та, медии и други програми за противодействие на руското влияние в Централна и Източна Европа. От тях 47,7 милиона долара (47 709 686 долара) са дадени за финансиране на програми срещу руското влияние в България. Това пише в доклад на Инспектората на Държавния департамент на САЩ за дейността на Фонда за противодействие на руското влияние (Countering Russian Influence Fund – CRIF) от декември 2022 г.

Документът разкрива, че Държавният департамент на САЩ е похарчил над един милиард долара за финансиране на „организации на гражданското общество и други субекти, за върховенство на закона, медии, кибер и други програми, които укрепват демократичните институции и процеси и противодействат на руското влияние и агресия“. Сумата е похарчена за периода 2017-2021 г.

621 555 857 милиона долара са раздадени в страните от Източна Европа. Най-голямо е финансирането за  Молдова ( 98 172 456 долара),  следвана от Босна и Херцеговина (80 846 580 долара), Северна Македония (67 472 572 долара) и след това Румъния (66 146 297 долара). Косово е получило 61 157 070 долара, Сърбия – 55 567 000 долара , Черна гора 50 021 746 долара и България – 47 709 686 долара.

САЩ са налели $47,7 милиона в България за "противодействие на руското влияние, $1 милиард – в ЕвропаСАЩ са налели $47,7 милиона в България за "противодействие на руското влияние, $1 милиард – в Европа

Източник: Доклад на Офиса на главния инспектор на Държавния департамент на САЩ, декември 2022 г.

Целта на CRIF е да подпомага страните, „уязвими на влияние и агресия от страна на Руската федерация, които нямат икономически възможности за ефективен отговор“, пише в доклада.

„Помощта на CRIF се предоставя на НАТО и страните-членки на Европейския съюз, както и на страни, които искат членство в тези организации, включително Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Косово, Македония, Молдова, Сърбия и Украйна“, се казва в доклада.

Програмите на CRIF са предназначени за постигане на целите на „Противодействие на противниците на Америка чрез Закона за санкции“, CAATSA, противодействие на руското влияние и подкрепа на Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие USAID.

В доклада обаче липсва информация кои медии, НПО-та и други организации за получили това финансиране, както и какви конкретни програми са спонсорирани от фонда на Държавния департамент.

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

  1. Материалът на отговаря на заглавието „Кой в България получи…“. Защо?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.