Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кой в България получи $47,7 милиона от САЩ за „противодействие на руското влияние“

Държавният департамент на САЩ е похарчил над 1 милиард долара (1 021 251 330 долара) за финансиране на НПО-та, медии и други програми за противодействие на руското влияние в Централна и Източна Европа. От тях 47,7 милиона долара (47 709 686 долара) са дадени за финансиране на програми срещу руското влияние в България. Това пише в доклад на Инспектората на Държавния департамент на САЩ за дейността на Фонда за противодействие на руското влияние (Countering Russian Influence Fund – CRIF) от декември 2022 г.

Документът разкрива, че Държавният департамент на САЩ е похарчил над един милиард долара за финансиране на „организации на гражданското общество и други субекти, за върховенство на закона, медии, кибер и други програми, които укрепват демократичните институции и процеси и противодействат на руското влияние и агресия“. Сумата е похарчена за периода 2017-2021 г.

621 555 857 милиона долара са раздадени в страните от Източна Европа. Най-голямо е финансирането за  Молдова ( 98 172 456 долара),  следвана от Босна и Херцеговина (80 846 580 долара), Северна Македония (67 472 572 долара) и след това Румъния (66 146 297 долара). Косово е получило 61 157 070 долара, Сърбия – 55 567 000 долара , Черна гора 50 021 746 долара и България – 47 709 686 долара.

САЩ са налели 7 милиона в България за противодействие на руското влияние  alt=САЩ са налели 7 милиона в България за противодействие на руското влияние  alt=

Източник: Доклад на Офиса на главния инспектор на Държавния департамент на САЩ, декември 2022 г.

Целта на CRIF е да подпомага страните, „уязвими на влияние и агресия от страна на Руската федерация, които нямат икономически възможности за ефективен отговор“, пише в доклада.

„Помощта на CRIF се предоставя на НАТО и страните-членки на Европейския съюз, както и на страни, които искат членство в тези организации, включително Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Косово, Македония, Молдова, Сърбия и Украйна“, се казва в доклада.

Програмите на CRIF са предназначени за постигане на целите на „Противодействие на противниците на Америка чрез Закона за санкции“, CAATSA, противодействие на руското влияние и подкрепа на Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие USAID.

В доклада обаче липсва информация кои медии, НПО-та и други организации за получили това финансиране, както и какви конкретни програми са спонсорирани от фонда на Държавния департамент.

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Материалът на отговаря на заглавието „Кой в България получи…“. Защо?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.