Разследвания и новини без цензура

сряда, 1 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Служители на ОССЕ в Донбас осъдени за шпионаж в полза на ЦРУ

Върховният съд на Луганската народна република (ЛНР)  осъди двама служители на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за измяна – шпионаж в полза на чужда държава.

В два отделни случая преводач от мисията Максим Петров и още един сътрудник Дмитро Шабанов са признати за виновни за извършването на  измяна. Всеки е осъден на 13 години затвор.

Според Службата за държавна сигурност на Луганск Петров е събирал информация за придвижване на военна техника и въоръжение, работейки директно за ЦРУ. Шабанов, според обвинението, също е сътрудничил на  чуждестранна разузнавателна служба. Случаите бяха разгледании на закрити съдебни заседания и точните обстоятелства на измяната остават неизвестни.

Ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник забрани мисията на ОССЕ  в сепаратистката републиката още през април. Той обясни, че по време на конфликта между Луганската и Донецката народни републики в Донбас и Украйна, който започна през 2014 г., мисията  никога не е допринесла за мирния процес,  не е регистрирала  многобройни нарушения от Киев и  е станала известна с прозвището „слепи наблюдатели“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.