Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сменят външния министър заради отказ от среща с американски дипломат, изключен телефон и „промяна на доктрината на МВнР, МО и ГЕРБ“

Министър-председателят Димитър Главчев поиска от президента Румен Радев да освободи Стефан Димитров като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов от ГЕРБ, съобщиха от МС. Решението дойде, след като Бойко Борисов обвини Стефан Димитров, че с изказванията си „променя доктрината на външно министерство, министерството на отбраната и ГЕРБ“. Борисов предупреди служебния премиер, че ако не се съобрази неговата препоръка, ще направи така, че Главчев да се съобрази впоследствие.

Случващото се във външно министерство е погром, коментира бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев. Той разказа хронологията на скандала в публикация във Фейсбук:

„В петък външният министър излиза в отпуск и отива в Черна гора, предполагам, за да си прибира някакъв багаж. Назначава за заместващ една от зам.-министърките. Вечерта в петък обаче тя е уволнена от премиера Главчев, заедно с другия зам.-министър, който чака агреман за Лондон.

Въпреки обещанието към външния министър, че той ще си назначи зам.-министрите, отново в петък вечерта Главчев без негово знание назначава Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева. Моите извинения, но и двете са много, много далеч от външно министерство. Ангелиева е бивш депутат, после 10 години консул в Лондон и после 5 години в търговското представителство в Лондон. Полк. Митева е кадрови военен.

Доколкото разбирам, един от исканите от министъра за зам.-министри е Петко Димитров, стар дипломат, бивш посланик в ЮАР и Южна Корея и много по-висока топка.

И така, когато става кризата Иран-Израел в неделя, външният министър е неоткриваем в Черна гора, двете зам.-министърки са паднали от небето и единствено третата зам.-министърка изразява позицията на министерството.

Отделно, поведението на министъра наистина е необяснимо. Няма никаква логика да откажеш сутринта среща с висш американски дипломат и после след натиск да я направиш в 17:00 следобяд. Няма логика да подмениш и орежеш почти цялото изказване на Втората конференция на високо равнище, посветена на сигурността в Черно море, което са ти подготвили експертите, като изоставиш позиции, които министерството защитава от години. Няма логика и да си с изключен телефон в неделя по време на такава криза.

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях с активното участие на Борисов, Главчев и министъра, на когото дори нямаше време да му запомним името. За капак, сега президентът Радев като нищо ще откаже смяната. Бозата е пълна и международна.“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Галя от ПосолствоТО няма чувство за хумор.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.