Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Спрете да убивате бебета“, каза Макрон на Израел

Бомбардировките на цивилни в Газа трябва да спрат, заяви френският президент Еманюел Макрон. Париж бе домакин на конференция за хуманитарна помощ за палестинския анклав.

Франция „ясно осъжда“ атаките на „Хамас“ от 7 октомври, каза Макрон в интервщю за BBC. – „Ние споделяме болката (на Израел). И ние споделяме тяхната готовност да се отърват от тероризма. Знаем какво означава тероризъм във Франция“.

Той обаче добави, че „няма оправдание“ за продължаващите бомбардировки на цивилни в Газа.

„Изключително важно е за всички нас, заради нашите принципи, защото сме демокрации, важно е в средносрочен и дългосрочен план, както и за сигурността на самия Израел, да признаем, че всички животи имат значение“, каза френският президент.

“Де факто днес цивилни са бомбардирани. Тези бебета, тези жени, тези възрастни хора са бомбардирани и убивани. Така че няма причина за това и няма легитимност. Затова призоваваме Израел да спре“, заяви Макрон.

„Ясното заключение“ на всички правителства и агенции, участвали в конференцията, според френският президент, е, че „няма друго решение, освен първо хуманитарна пауза, отиване към прекратяване на огъня, което ще ни позволи да защитим  цивилните, които нямат нищо общо с терористите“.

Няколко неправителствени организации, както и правителствата на Алжир и Колумбия, настояват за съдебно преследване на израелския премиер Бенямин Нетаняху за военни престъпления в Газа. Когато беше притиснат по въпроса, Макрон избяга от отговора, като заяви, че не би било подходящо държавен глава да критикува „партньор и приятел“ само месец след терористична атака.

Той обаче твърди, че най-добрият начин Израел да се защити не е „голяма бомбардировка на Газа“, която само създава „негодувание и лоши чувства“ в региона.

Посещавайки Израел миналия месец, Макрон предложи  водената от САЩ „глобална коалиция срещу ИДИЛ“ в Сирия да започне война с Хамас в Газа. Нетаняху обаче не изглеждаше заинтересован.

Израелският премиер отговори на призива на Макрон, като заяви, че „Хамас“ е отговорен за всички смъртни случаи в Газа, защото „използва училища, джамии и болници като командни центрове на терора и цивилни като жив щит“.

Той продължи с обичайната защитна теза на израелското правителство, че „Хамас“ утре ще атакува целия свят и затова Израел трябва да го спре. До момента повече от 11 000 палестинци в Газа са убити, от които 4 500 деца, и 27 490 са ранени в едномесечната израелска въздушна атака. 1,5 милиона са разселени, като голяма част са загубили домовете си при бомбардировките.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.