Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Times: Великобритания забрани на дипломатите си да наричат Русия и Китай „враждебни държави“

Министерството на външните работи на Великобритания забрани на правителствени служители да описват Русия, Китай или други нации като  „враждебни държави“,  съобщи британският вестник Times.

Формулировката на практика е забранена за използване в официални документи и дори във вътрешна кореспонденция между държавни служители и различни държавни агенции, според вестника. Неназован служител от друг отдел каза пред The ​​Times, че наскоро е имал отказ от външното министерство заради използвания език.

„Държавите сами по себе си не са враждебни, те просто правят враждебни неща“,  обясни външното министерство, цитирано от служителя.

Освен забраната на формулировката в текущата кореспонденция, предишни официални документи също са били редактирани, включително интегрирания преглед на външната и отбранителната политика за 2021 г., съобщи The Times. Документът вече използва  „враждебни участници“  вместо  „враждебни държави“,  докато термини като  „враждебна държавна дейност“  са заменени с  „държавни заплахи“.

Промяната в политиката, за която се смята, че е насочена основно към подобряване на връзките с Китай, се е приела зле в различни правителствени отдели. Някои длъжностни лица описаха промените като  „абсурдни“  и казаха, че са предизвикали  „много смущение в правителството“.

Правителството призна промяната в политиката, като обясни, че новата формулировка е въведена, за да поддържа позицията на Лондон в съответствие с тази на неговите съюзници.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.