Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Турски прокурори разследват мнима екзекуция на Ердоган в Стокхолм

Турски прокурори започнаха разследване на инцидент в Стокхолм, при който чучело на президента Реджеп Тайип Ердоган беше окачено на импровизирано бесило от протестиращи, съобщиха медиите в Анкара. Допълнителното дипломатическо напрежение заради инцидента може да сложи край на опитите на Швеция да спечели одобрението на Турция за присъединяване към НАТО.

Видео, публикувано  в Twitter от т. нар. Шведски комитет за солидарност за Рожава, борещ се за независимост на кюрдските региони в Сирия, който спред Турция е свързан с Кюрдската работническа партия ПКК, показва чучело на Ердоган, окачена за краката си пред кметството в Стокхолм.

Шведският премиер Улф Кристерсон коментира пред телевизия TV4, че актът е „изключително сериозен“ и го смята за саботаж срещу кандидатурата на страната в НАТО.

Анкара обвини Швеция, че не предприема необходимите стъпки срещу тероризма, Турското външно министерство извика посланика на Швеция, за да изрази протеста на Анкара заради инцидента.

„Историята показва как се отзовават диктаторите“, пише групата в публикация в социалните мрежи, сравнявайки Ердоган с фашисткия диктатор на Италия Бенито Мусолини, който беше обесен с главата надолу след екзекуцията си.

„Нашето очакване, че извършителите на инцидента трябва да бъдат идентифицирани, да бъдат извършени необходимите процеси и Швеция да спази обещанията си“, заяви турски дипломатически източник пред Ройтерс.

Фахреттин Алтун, директор по комуникациите на турското президентство, също заяви, че инцидентът е знак, че Швеция не е напълно ангажирана с борбата с тероризма.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.