Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украински генерал призна, че е започнало „тактическо“ отстъпление

Украинските войници са се изтеглили от три села в Донецк, докато силите на Москва продължават да се придвижват на запад от столицата на региона, съобщи генерал Олександър Сирски, главнокомандващ въоръжените сили на Украйна.

Украинските войски се изтеглиха от селата Бердичи и Семьоновка, на северозапад от Авдеевка, и от Новомихайловка, на югозапад от Донецк, заяви главнокомандващият генерал Олександър Сирски в Телеграм. Превъзхожданите по численост украинци отстъпиха за запазване на „живота и здравето на нашите защитници“, добави той.

„Най-трудната ситуация е в направленията Покровск и Курахово, където продължават ожесточените битки“, каза Сирски. – „Противникът е разположил до четири бригади в тези направления и се опитва да осъществи настъпление западно от Авдеевка и Мариинка“.

През последните дни руските войски наложиха контрол над град Богдановка, разположен близо до стратегическия град Часов Яр в северната част на Донецк.

Украинският генерал призна, че руските сили атакуват по „цялата фронтова линия“, простираща се на повече от 1000 километра. В петък той каза на западните поддръжници на страната си, че силите на Киев са изправени пред „трудна оперативна и стратегическа ситуация, която има тенденция да се влошава“.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обвини за неуспехите на бойното поле на Украйна, включително падането на Авдеевка, републиканците, чието нежелание за по-нататъшно финансиране на войната, доведе до недостиг на боеприпаси. Байдън обеща да бърза с още помощ за Киев, след като миналата седмица Конгресът одобри 61 милиарда долара допълнително финансиране.

Москва отговори, че никакви западни оръжия не могат да променят динамиката на фронтовата линия. Белгийският вестник Politico съобщи, че Белият дом също не е убеден, че последната американска помощ ще бъде достатъчна, за да може Украйна да надделее в конфликта с Русия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.