Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Украйна арестува повторно американски блогър при опит да потърси убежище в Унгария

Чилийско-американският блогър Гонсало Лира, който първоначално беше задържан от украинското контраразузнаване през май за „проруски симпатии“, е бил арестуван отново, докато се е опитвал да влезе в Унгария от Украйна. Неговото престъпление – публикуване на видеоклипове в YouTube, критични към войната и позицията на САЩ-Киев-НАТО, съобщи ZeroHedge.

Той отново може да бъде изправен пред дълъг арест или дори изтезания – предвид предишните твърдения, които се появиха по време на първото му задържане – но той е отбягван от администрацията на Байдън и игнориран от основните медии. Толкова за „демокрацията“, свободата на словото и върховенството на закона, тъй като Лира просто няма „правилната“ гледна точка за войната и по този начин Вашингтон не се интересува от съдбата му, коментира ZeroHedge. Смел репортер зададе напълно легитимни въпроси за ареста на Гонсало Лира, които бяха игнорирани в залата за брифинги на Държавния департамент на 1 август.

Във вторник Лира публикува множество видеоклипове в Twitter, в които обяснява, че се опитва да избяга от Украйна в съседна Унгария.

Той трябваше да се яви пред украински съд тази седмица, но се опита да премине западната граница, където се надяваше да получи убежище в Унгария. Лира беше арестуван на 1 май от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) за „производство и разпространение на материали, които оправдават въоръжената агресия“ на Русия. Това включва анализ, публикуван в YouTube.

Според Лира той е бил бит и измъчван, защото Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е искала да го изнуди, за да даде всичките си спестявания, възлизащи на приблизително 100 000 долара, в които влиза стойността на конфискуваните компютри и телефони.

След ареста му съдия постанови, че той трябва да остане в ареста до процеса. През април 2022 г. Лира беше задържан за първи път от СБУ, но беше освободен след седмица без повдигнати обвинения вероятно поради обществения натиск.

Официално изявление на украинските военни, публикувано в сряда, посочва, че той е арестуван отново.

Ще бъде ли осъден американец в Украйна за публикуване на видеоклипове в YouTube? И което е по-важно, ще повдигне ли Вашингтон каквото и да е възражение срещу съдбата на своя гражданин?, попита ZeroHedge.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.