Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Къро в записите на прокуратурата: „Хванал съм се с американците, „Промяната“ каквото кажеш, това ще направят“

„Гешев е на една крачка да задържи Бойко. Бойко го е предложил за разменна монета срещу американците. Тия са малоумни, казвам ти, “Промяната”. Каквото кажеш, това ще направят. Аз съм се хванал с американците, няма да го оставя тоя! (Гешев – бел. ред.)“. Това казва убитият Красимир Каменов – Къро в записаните телефонни разговори с различин лица, които прокуратурата публикува преди два месеца.

В средата на март на пресконференция главният прокурор Иван Гешев пусна записи, на които се чува как Красимир Каменов – Къро, обсъжда с други хора как ще бъдат дадени пари, които ще бъдат платени за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и на висш полицейски служител.

Къро обсъжда политическата ситуация, като говори за „Продължаваме промяната“:  Е, тия са малоумни, казвам ти -“ Промяната”. Каквото кажеш, това ще направят. Не са мои хора, ама са много… в друг свят живеят тези хора.

В дуг файл, озаглавен “Къро ПП ДБ”, Красимир Каменов отново говори за политика:

Къро: Ако случайно нещо не стане, пак идват ония идиоти моите…?

Мъж: Кои?

Къро: Ми, ПП-то и ДБ-то. Те са идиоти.

Мъж: А, да, да, да, да…

Къро: Те ще го разкъсат. Малко са непохватни, де…

В друг запис се обсъждат актуални въпроси около санкциите “Магнитски”:

– …и то ти правят нещо да ни покажат, то всеки го…Хубавото е, че са казали на Бойко, че в другия “Магнитски”, ако не сменят Гешев, ще бъде той. Щото той Влади Горанов ги е земал тез пари от Черепа, ама къде ги е носил? Нали се сещаш…

– Дето вика, че не се познават.

– Да, Влади Горанов със сигурност ще го изпържи, аз, тъй като го гледам, той на един шамар душичка носи. В момента Гешев е на една крачка да задържи Бойко.

– Мислиш ли?

– Защо Бойко го е предложил за разменна монета срещу американците. Ама те не искат Гешев.Един задържат ли, те са такива отрепки…

– Той ще си тръгне, нали? – И ще почнат да се пържат един друг от страх ще се редят. Щото нали знаеш, те не са уличници или бандити, а хартиени тигри.

В същия състав тримата обсъждат дори предстоящите местни избори наесен.

Ще видим септември какво ще направят на изборите, казва един от участниците в сбирката.

Ще загубят София и Пловдив. Варна ще спечелят. Другите големи градове – Русе ще загубят. Бахти, толкоз много откраднаха, разсъждава друг. В същия разговор става дума, че “Бобока” ще каже на един от тримата за акция във фабрика, която била на Христо Лачев. Същият беше изпълнителен директор на “Булгартабак” преди приватизацията.

В сюжета със записите е включен още румънецът с френско гражданство Овидиу Семенеску, който се издирва от няколко години по делото за изнудване на Пеевски и Доган. На него Къро говори с мъжа, чийто глас е променен.

Мъж: Еми, ако е това, където го говорихме, че за това има и документи… Така че може да се действа. Вика, имаме човек в Цюрих, той може да говори, все едно не се сещам, че е Бобоков.

Къро: Не е Бобоков, а Овидиу. Бобоков е много по-слаб в това отношение. Нашите връзки там са по-големи в Швейцария. Те скриват американците, брат.

Мъж: Е, това е добре.

Къро: Е, как. Аз нали ходих там, ти си спомняш. Ти ще разбереш по-натам какво сме направили на тия нещастници.

Мъж: Да, бе, ти ми каза, че си ходил в Швейцария, да.

Къро: Ти ги мани всички неща, дето се развиват. Сега това е от моето ходене, аз ще ги излекувам тия, те затова ме натиснаха така. (Запазен е автентичният правопис.)

В разговорите са замесени още сюжетите с поръчковото убийство на Любомир Иванов-Любо Полицая. Става дума за пари, които трябва да се дадат на “Боян”. Така се казва един от обвиняемите по разследването, който беше арестуван миналата година. Става дума и за плащания към Дилян от Русе (защото нямал пари, както и за “Тони Гея”, който щял да продава снимка за 50 хил. лв., но е разубеден от един от участниците в записаните разговори.

Още по темата: Убиха Къро в Кейптаун два месеца след обвинението за подготвян заговор срещу Гешев 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.