Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Кирил Петков: Правителство с ГЕРБ не означава коалиция с ГЕРБ

„Този формат не е коалиция, напротив – той е създаден именно, защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ. Но трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам“. Това написа съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков във Фейсбук по повод бъдещото правителство, подкрепено от ГЕРБ и ПП-ДБ.

Според него „това е най-доброто, което може да бъде сторено в ситуацията“.

„Да имаме правителство с министри, които ще работят за България без да крадат и да можем да изпълним много от нашите надежди за промяна – аз дълбоко вярвам, че е възможно с формата за управление, който сме представили. Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме. И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца“, обяснява Петков.

Той уточнява, че е важно да се отбележи, че макар премиерът да подлежи на ротация, министрите ще останат едни и същи. Петков обяснява, че ротационният модел е заимстван от държави като Ирландия, Израел и Румъния.

„Този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен. Така че е важно да се каже, че ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете. Виждам че някои казват „Вие направете правителството, пък след 9 месеца може и да не подкрепите“. Не! Точно обратното – ще си спазим отговорността в тази формула и я правим, за да стигнем поне до 18 месеца в управление“, твърди съпредседателят на ПП.

По думите на Петков срокът от година и половина е минималният необходим за влизането на България в Шенген и еврозоната, както и нужният за работа по плана за възстановяване и отпушване на всички инфраструктурни проекти, които трябва да се случат, ако искаме да вървим по пътя към една нормална европейска държава.

Според Кирил Петков Мария Габриел е била ключът, за да може този модел да бъде конструиран.

„Тя е човек, който има безспорни качества и компетенция в Брюксел. Никой не се залъгва, че за да не останат само на думи еврозоната и Шенген, някой трябва да ги случи в Европа. Мисля, че дори и най-големите критици на ГЕРБ не могат да отрекат, че Мария Габриел има повече опит от много други, за да могат тези две задачи да се изработят в Европа. Аз лично вярвам, че с нея като вицепример и министър на външните работи първите 9 месеца, а после като премиер, ще ни даде реален шанс това да се случи. Също вярвам, точно и защото не е била в България толкова години, я прави различна от другите политически фигури, за да бъде тя важна сглобка на този ротационен механизъм, без да изневеряваме на нашите вярвания и истинска борба с корупцията“, написа Кирил Петков.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Маруца Габриел е главния гробокопач на България ,със официалното сътрудничество на Киро канадския бандит ,разбойник и шарлатанин . и със Банкянският бандит и разбойник Боко тиквата .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.