Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Прокуратурата обвини журналиста Димитър Стоянов за закана за убийство с пистолет

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 43-годишния журналист от сайта bird.bg Димитър Стоянов за хулиганство и за закана с убийство с боен пистолет.

След подаден сигнал за възникнал конфликт между две лица в Пето РУ –  София е образувано по неотложност досъдебно производство. В хода му е установено, че на 22.04.2024 г., на ул. „Васил Петлешков“ в столицата, обвиняемият е отправил закана за убийство на П.Л., като е насочил боен пистолет към главата му. Заканата възбудила основателен страх у мъжа, съобщават от прокуратурата.

Софийският районен съд потвърди заповедта за арест на журналиста, но разпореди той да бъде освободен незабавно. Наложена му е мярка за неотклонение – парична гаранция от 5000 лв.

Установено е, че действията на Стоянов са непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като освен, че е извадил боен пистолет на обществено място, същият е нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото на П.Л. Обвиняемият е отправял и множество обидни квалификации по адрес на мъжа, като се е заканил, че „ще му разбие главата“, твърди държавното обвинение.

До момента в хода на разследването са разпитани свидетели и са извършени претърсвания в дома на Стоянов, при които са установени и иззети два броя бойни пистолета и една карабина. Наблюдаващ прокурор е дал указание за изготвянето на три експертизи – видео-техническа, балистична и съдебно-медицинска.

В съдебната зала Стоянов разказа своята версия за случилото се. По думите му той е бил нападнат около 17 часа вчера без причина от непознат мъж. Първо с обидни думи, а след това опитал да удари журналиста. Ситуацията ескалирала, когато мъжът, който се оказал служител на НАП, проявил агресия към съпругата на Стоянов. Тогава той извадил законно притежавания си пистолет и отправил предупреждение. В залата стана ясно, че на задържания са направени тестове за наркотици и алкохол, които са отрицателни. На данъчния служител такива тестове не са били направени. Според адвоката на Стоянов клиентът му е действал при самозащита.

От прокуратурата твърдят, че има данни , че Стоянов е хвърлил предмет по служителя на НАП и е имало размяна на удари. Малко след това е бил изваден пистолетът. От МВР публикуваха видео от охранителна камера, на което се вижда как Стоянов насочва пистолет към мъжа.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.