Разследвания и новини без цензура

сряда, 27 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Започват клинични изпитания с иРНК ваксина срещу „бъдеща грипна пандемия“

Клинично изпитание на експериментална универсална противогрипна ваксина, разработена от изследователи от Центъра за изследване на ваксините на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) на САЩ, започна да записва доброволци в университета Дюк в Дърам, Северна Каролина. Според съобщението тази експериментална иРНК ваксина може да бъде използванa при „бъдеща грипна пандемия“.

Изпитанието е в първа фаза и ще тества експерименталната ваксина, известна като H1ssF-3928 mRNA-LNP, за безопасност и способността й да индуцира имунен отговор, уточняват от Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

В проучването ще участват до 50 здрави доброволци на възраст от 18 до 49 години. Три групи участници в проучването (по 10 участници) ще бъдат ваксинирани съответно с 10, 25 и 50 микрограма от експерименталната ваксина. След оценка на данните, за да се определи оптимална доза, допълнителни 10 участници ще бъдат записани, за да получат оптималната доза.

Проучването ще включва и група участници, които ще получат текуща четиривалентна сезонна противогрипна ваксина. Това ще позволи на изследователите пряко сравнение между имуногенността и безопасността на кандидат-ваксината и наличните сезонни грипни ваксини. Участниците ще бъдат редовно преглеждани, за да се оцени безопасността на ваксината (и на второ място нейната ефикасност) и ще получат последващи назначения до една година след ваксинацията, се казва в съобщението на американските здравни власти.

В обявяването на клиничното изпитание е посочено, че „сезонният грип убива хиляди хора в Съединените щати всяка година. Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че между 2010 и 2020 г. между 12 000 и 52 000 души умират от грип в Съединените щати годишно.“

„Универсалната противогрипна ваксина би била голямо постижение за общественото здраве и би могла да премахне необходимостта както от ежегодно разработване на сезонни грипни ваксини, така и от необходимостта пациентите да получават грипна ваксина всяка година“, каза изпълняващият длъжността директор на NIAID Хю Окинклос. – „Освен това някои щамове на грипния вирус имат значителен пандемичен потенциал. Универсалната ваксина срещу грип може да послужи като важна линия на защита срещу разпространението на бъдеща грипна пандемия“.

Екеперименталната иРНК ваксина, точно както Ковид ваксините на Pfizer и Moderna,  използват специфична част от грипния протеин, хемаглутинин (HA), за да индуцират широк имунен отговор срещу грип. Докато една част от протеина HA, известен като главата на вируса, има тенденция да се променя с разпространението и развитието на грипния вирус, по-стабилна част, известна като ствол, се развива много бавно и е много подобна в много различни видове грипен вирус. Използвайки ствола на протеина HA като основа за ваксина, изследователите се надяват да предизвикат дългосрочен имунитет срещу широк спектър от грипни вируси.

Още по темата: ДНК замърсяване е открито във ваксини на Pfizer и Moderna 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.