Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Земеделският министър за протеста на фермерите: Време е да спрат да ламтят

„Време е да слязат на земята, да спрат да ламтят и да си вдигнат производителността“. Така земеделският министър Кирил Вълев коментира протеста на фермерите, които се събраха пред сградата на министерството. Те искат да получат компенсациите, обещани им от правителството заради вноса от Украйна. България вдигна забраната на вноса на украински продукти, които са освободени от мито и заливат страната, подбивайки родното производство.

Според браншовите организации на земеделските производители от поставените преди месец искания за подобряване на ситуацията в сектора не е изпълнено нищо. Те поискаха оставката на министър Кирил Вълев.

Протестът е подкрепен от Обединени български животновъди, Института на жените фермери, Съюза на животновъдите в България, Асоциацията на биволовъдите в България и Националната асоциация на оранжерийните производители.

„Основният проблем за големите ферми е да се изплати неполучената помощ за Украйна“, посочи при обявяването на протеста Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ). Браншовиците заявиха, че искат в бюджета за 2024 г. да бъдат осигурени 462 млн. лева, с които да бъдат компенсирани загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите, понасящи последствията от войната в Украйна“, припомни той.

Според Зарев „браншът отива към тежък упадък“ и управляващите трябва да защитават националните интереси и родното производство: „Искаме хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци, и месо, и да пият българско мляко“.

„Отправяме призив към депутатите да ни приемат и изслушат. Нека се гласува и министър Вътев да преведе тези 30 млн., за да запазим сектора. Ние не можем да си платим газа“, коментира председателят на управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Е как да си вдигнат производителността като съвсем съзнателно се изтребват здрави животни и изкореняват насаждения. Пак, че още няма очи да им каже директно да отглеждат буболечки за да спасяват климата. Това е само въпрос на време да почне и тази гадост да дрънка. Климата, на който нищо му няма. Не си ли защитим храната, изгубени сме.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.