Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Германия отстъпи, праща танкове „Леопард 2“ в Киев

Германското правителство реши да изпрати танкове „Леопард 2A6“ в Украйна, съобщи германското списание „Шпигел“, позовавайки се на източници. Според изданието тези танкове вече са на въоръжение в Бундесвера.

Развитието дойде след публикации в американските медии, че администрацията на Байдън обмисля да достави „значителен брой“ танкове „Ейбрамс М1“ за Украйна.

По-рано германските медии предположиха, че канцлерът Олаф Шолц в разговор с американския президент Джо Байдън във вторник е дал да се разбере, че Германия ще снабдява Украйна с танкове „Леопард 2“, но при условие, че Вашингтон изпрати и танковете си „Ейбрамс“.

На 18 януари заместник-секретарят на отбраната на САЩ Колин Кал заяви, че танкът „Ейбрамс“ има много сложно оборудването, което е „скъпо, трудно за обучение“, така че ще бъде трудно за Украйна да го поддържа.

Шолц подчерта, че Германия е сред водещите страни по отношение на подкрепата за Украйна и потвърди, че страната му ще продължи да предоставя помощ. В същото време той отхвърли всякакви едностранни стъпки по въпроса, като подчерта, че всички решения трябва да се вземат в координация със съюзниците, особено със САЩ.

По-късно обаче говорителят на германското правителство Щефен Хебестрайт отрече Шолц някога да е настоявал САЩ да доставят танкове „Ейбрамс“ в Украйна като предварително условие за изпращането на танкове „Леопард“ от Германия.

Говорителят на германското правителство заяви, че решенията му за Украйна са продиктувани от три ключови съображения, които са да се осигури толкова подкрепа, колкото Берлин може да си позволи, да се попречи на НАТО и Германия да станат страна в конфликта и Германия да не действа едностранно.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.