Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Наказателна жалба в Белгия срещу Урсула фон дер Лайен заради изтритите SMS-и с Pfizer

Белгийското правосъдие се зае с наказателна жалба срещу Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, съобщи белгийската медия Levif. Според жалбата фон дер Лайен е заменила федералното правителство по време на пандемията от Ковид-19, като е договорилa мегадоговор за ваксини чрез SMS-и с главния изпълнителен директор на Pfizer. След това е изтрила тези текстови съобщения.

Жалбоподателят, 35-годишният Фредерик Балдан, е професионален лобист, акредитиран към европейските институции. Специализирал е търговски отношения между Европейския съюз и Китай. През 2019 г. той участва последователно в икономическата мисия на Брюкселския столичен регион в Шензен, след това във федералната мисия в Пекин и Шанхай.

Придружен от своя адвокат Даян Протат oт Парижката адвокатска колегия, Фредерик Балдан подаде жалба на 5 април в първоинстанционния съд в Лиеж. Европейският лобист, който живее недалеч от Ханут в провинция Лиеж, е завел и граждански иск и оценява неимуществените си щети на 50 000 евро. Той смята, че поведението на президента нa EK фон дер Лайен е подкопало „публичните финанси на Белгия“ и „общественото доверие“.

Последното се определя в жалбата като „колективна вяра в държавата като институционална сила за постигане на общото благо“.

Досега този случай е обект на административни жалби срещу Комисията до Европейския омбудсман (сезиран от немски журналист) и до Съда на Европейския съюз (сезиран от New York Times).

Що се отнася до белгийските публични финанси, според жалбоподателя те са ощетени от преговорите на Урсула фон дер Лайен с Pfizer относно мегадоговор, подписан на 19 май 2021 г. от Комисията и американската фирма. Това е третият договор, подписан от ЕК с нюйоркската компания. И това е най-важното: този мегадоговор е за доставката на 1,8 милиарда дози ваксина, като първите два договора с Pfizer се отнасят за „само“ 300 милиона дози.

Този трети договор ще струва 35 милиарда евро, ако бъде напълно изпълнен. Това е най-големият договор от всички, сключени от Комисията с фармацевтични компании. Всъщност, както отбелязва Европейската сметна палата, „между август 2020 г. и ноември 2021 г. Комисията е подписала 11 договора с 8 производителя на ваксини, което направи възможно получаването на до 4,6 милиарда дози ваксини на очаквана обща цена близо 71 милиарда евро“.

През юни 2022 г. десет източноевропейски държави-членки поискаха предоговаряне на всички тези договори, включително най-важния от тях с Pfizer. Причината: договорените количества ваксини далеч надхвърлят нуждите на подписалите страни. Резултатът: всички тези ненужни количества имат ефект на тежест върху националните финанси на тези десет държави-членки.

По време на предварителните преговори, добросъвестно или под влиянието на фармацевтичната индустрия, поръчките, направени от Комисията, изглежда са били раздути. Това наблюдение се отнася за всичките 11 договора, включително с Pfizer, който ако се изпълни докрай, би представлявал половината от общия европейски бюджет, предназначен за ваксини.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.