Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ФБР и Украйна са искали личните данни и изтриване на 163-ма журналисти и медии в Туитър

ФБР е поискало от предишното ръководство на Туитър да премахне 163 акаунта, за които украинското контраразузнаване твърди, че „разпространяват страх и дезинформация“, според вътрешни имейли, публикувани от американския журналист Арън Мате. ФБР също така е поискало от Туитър да препрати личната информация на тези акаунти на Киев.

Специалният агент на ФБР Александър Кобзанец, който се намира в посолството на САЩ в Киев, се е свързал с тогавашните ръководителите на Туитър през март миналата година, като им е предал списък с акаунти, за който пише, че е получил от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), според имейл, публикуван от Мате.

Приложеният документ, изготвен от СБУ, включва 163 акаунта в Туитър. Сред тях са акаунти, принадлежащи на RT и други руски медии, както и на американски и канадски журналисти, включително на Арон Мате.

Тези акаунти, твърди СБУ, са били „използвани за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, за да отразят неточно събитията в Украйна“.

„За да спрем руската агресия на информационния фронт“, пишат от украинското контраразузнаване (СБУ), „любезно ви молим да предприемете спешни мерки за блокиране на тези акаунти в Туитър и да ни предоставите потребителски данни, посочени по време на регистрацията“.

Искането не е уважено, както иска СБУ. Тогавашният ръководител на доверието и безопасността в Туитър Йоел Рот е отговорила на Кобзанец, че ще разследва акаунтите за „неавтентичност“ и ще изтрие само тези, криещи връзки с чужди правителства. За журналистите, „които отразяват конфликта с проруска позиция, едва ли ще бъде установено, че са в нарушение на нашите правила“, пише той.

Журналистът Арон Мате попита Кобзанец дали е проверил списъка на СБУ, преди да го изпрати в Туитър, и дали е преразгледал работата си със СБУ след това. Агентът на ФБР не е отговорил на въпросите. По същия начин ФБР е отказало да коментира, потърсено за коментар дали неговата помощ за Украйна води до цензуриране на журналисти.

От 163 акаунта, посочени от СБУ, 34 са спрени, а 20 са изтрити.

Преди закупуването на Туитър от Илон Мъск през миналия октомври Рот и други ръководители редовно са комуникирали с американските разузнавателни агенции и правителствени отдели и често са се съгласявали с исканията им за цензура.

Вътрешни комуникации, дадени от Мъск на независими журналисти през последните месеци, разкриха, че Туитът е потискал информация, увреждаща предизборната кампания на Джо Байдън, заговорничил е с ФБР за премахване на съдържание, което агенцията е искала скрито, подпомагал е кампаниите за онлайн влияние на американските военни и е цензурирал „антиукраински наративи“ от името на множество американски разузнавателни агенции.

Украинското разузнаване си партнира с ФБР и други американски правителствени агенции, за да премахне „руското“ съдържание в социалните мрежи, заяви и началникът на отдела по киберзащита към Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иля Витюк на конференция в Сан Франциско през април тази година. Той изнесе реч на конференцията именно с агента на ФБР в Украйна Алекс Кобзанец.

Още от „Досиетата Twitter“:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.